Jangan jadi katak bawah tempurung, jangan jadi mahasiswa macam lembu dicucuk hidung.Hak bersuara hak kita. Mahasiswa Ayuh Bersolidariti!

Saturday, March 24, 2012

CGPA ak setiap sem.kui3

kpd korg yg bru je lps exam,mesti korg cuak kan brpe cgpa korg.time korg jwb exam tu mesti da boleh agk brpe korg dpt berdasarkan thp korg study,so utk hilangkan rse cuak tu,korg boleh anggar cgpa korg dgn kire sndri.(tkot le dpt 2.00 kebwhkn)..ak sllu kire,sbb ak tkot ak dpt 2.00 kbwh  setiap sem.(ak thu ak pmls n suke study last minute)..so ni dye cre dye yg ak google td.kui3..
terimekasehtakterhinggakepadepemiliklamanwebini:
http://www.budakuniversiti.com/sebelum-masuk-u/pengiraan-gpa-dan-cgpa/
perhatian mklumat dbwh ini adlah kopi n pasta dr lmn web diats..huihui.


Secara ringkas GPA ialah Grade Point Average atau Purata Nilai Gred iaitu nilai yang didapati secara purata terhadap keputusan yang diperoleh bagi satu semester itu. Contohnya ada subjek anda dapat A, ada subjek dapat B-, ada subjek dapat C. Gred A memberi nilai 4.00, manakala gred B- memberi nilai 2.67 dan gred C memberi nilai 2.00. Purata Nilai Gred anda ialah purata bagi semua keputusan!
CGPA pula bermaksud Cumulative Grade Point Average atau Purata Nilai Gred Kumulatif yang mana ia mendapatkan nilai purata keputusan anda bagi semua semester yang telah dilalui.
GPA = untuk satu-satu semester sahaja
CGPA = untuk keseluruhan semester yang telah dilalui
Sebelum mengira GPA dan CGPA, anda perlulah mengetahui elemen-elemen yang digunakan dalam pengiraan CGPA. Elemen-elemen tersebut ialah :-
a)      Bilangan Kredit
b)      Mata Nilai – Nilai yang dibawa oleh sesuatu gred. Contohnya Gred A=4.00, Gred B=3.00
c)       Jumlah Mata Nilai – Hasil darab Mata Nilai dengan Bilangan Kredit
Formula asas bagi pengiraan CGPA ialah Hasil Tambah Jumlah Mata Nilai dibahagikan dengan Hasil Tambah Kredit.
Sebagai contoh, cuba lihat pengiraan berikut:-
Keputusan Semester 1
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Programming For Engineers3B3.009.00
2Statics3B3.009.00
3Thermodynamics I3A-3.7011.10
4Laboratory I2A-3.707.40
5Calculus2B-2.705.40
6English For Academic Communication2B-2.705.40
7Islamic And Asian Civilization I2B+3.306.60

Pengiraan GPA Bagi Semester 1 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.00+11.10+7.40+5.40+5.40+6.60
3+3+3+2+2+2+2

GPA=53.90
17

GPA sem 1=3.17

Keputusan Semester 2
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Dynamics3B3.009.00
2Engineering Drawing3B+3.309.90
3Material Science3C-1.705.10
4Engineering Mathematics3B-2.708.10
5Islamic And Asian Civilization II2B-2.705.40
6Swimming I1A4.004.00

Pengiraan GPA Bagi Semester 2 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.90+5.10+8.10+5.40+4.00
3+3+3+3+2+1

GPA=41.50
15

GPA sem 2=2.77

Sekarang anda dah tahu macam mana nak kira GPA. Sekarang kita tengok pulak cara nak kira CGPA.
Pengiraan CGPA Bagi Semester 1:-
Untuk semester pertama, nilai CGPA dan GPA adalah sama kerana purata diperoleh dengan mengira keputusan satu semester sahaja iaitu semester 1. Oleh itu CGPA = GPA untuk semester pertama sahaja.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90
17

CGPA sem 1=3.17

Pengiraan CGPA Bagi Semester 2 :-
Pada semester kedua, nilai CGPA diperoleh dengan mendapatkan purata bagi keputusan kedua-dua semester iaitu semester 1 dan 2.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90+41.50
17+15

CGPA=95.40
32

CGPA sem 2=2.98

p/s:ak harap ilmu ni memanfaatkan korg, plus korg boleh target cgpa utk setiap sem kn.ngeehehehe...btw,byk lg informasi brgune kt lmn web ats tu.rajen2 pegila melawat kay :)

Thursday, March 22, 2012

eerrmmm,Blabber time?yeahhh

yes, i would rather work than staying at home do nothing except building a ton of fat per day. Totally unaware and disconnect from the world outside. Finding any job vacancies, my zealous is opposing me as i'm in short of transport. Coherently, someone would be in HELL as they were trapped in home for 6 month. 

And yesss i'm definitely in need of money, so please JOB,  be good to me. i'll treat you very well in return. ( now it is the right time to miss all of your assignments in diploma's life. Life isn't any better than it was back then.). Friends, presentations, assignments, movie's day, foods(compulsory.haha) and others). 

Let's get positive thou, my life just begins..woooyeaaahh. Later, i'll be meeting new people as my life goes on. Finish my diploma doesn't mean i'm out of contact from my lovey dovey friends aite.heheeee. But seriously, for the time being i need to get  a job. 
kindly hire me.i'm a passionate worker.teeheee